آشنایی با حوزه نحو 2
اصل مطلب :
-
-
کتاب :
- دستور زایشی رو چامسکی معرفی کرد .
- دستور زایشی ( Generative Grammar ) .
- در دهه 1930 ، یه قالبی درآوردن که الان بش میگن زبان شناسی ساخت گرایی امریکایی ( American Structuralism ) که توی این قالب زبان سرخ پوستان امریکایی رو بررسی میکردند .
- از اولین کسایی که به زبان ساخت گرایی امریکایی اثر گذاشت بوآز ( F.Boaz ) و سایپر ( E.Sapir ) بودن .
- بعد از سایپر ، بلومفیلد ( L.Bloomfield ) بود که با تاثیر پذیری از روان شناسی رفتار گرا ( Behaviorism) ، روش شناسی تجربه گرا ( Empirical methodology ) رو در مطالعات زبان شناختی به کار گرفت. بلومفیلد میگفت گفتار مثل گرسنگی و تشنگی انگیزه شنونده رو تحریک میکنه تا عکس العمل نشون بده .
تو این قالب توصیف صوری سازه ها و روابط دستوری بر پایه ویِژگیهای صوری مثل تعیین ترتیب و توالی واژه ها و تکواژ ها در گفتار مهمه .
بولمفیلد به خاطر اینکه ذهن گرایی ( Mentalism ) به وجود نیاد گفت تا زمانی که دانشی دقیق و کافی برای مطالعه اون زمینه نباشه ، بررسی علمی هم روش انجام نمیشه که مطالعه اون زبان سرخ پوستان هم جز همین دسته س .
بعد از بولمفیلد ، پایک ( K.L.Pike ) ، هریس ( Z.Harris ) ، و هاکت ( Ch.F.Hockett) که ادامه راهش رو رفتن و رویکرد ساخت گرا را در تحلیلهای زبانی ، آن گونه که از سوی لومفیلد معرفی شده بود به کار گرفتند.
چامسکی جز بلومفیلدی بود که از شاگردان هربس بود. بعدا همکارش شد.
- انتشار کتاب ساختهای نحوی ( Syntactic Structur ) چامسکی در سال 1957 بود. که به نام دستور زایشی معروفه .
- اصطلاحات ( Universal Grammar ) و اسباب زبان آموزی ( Language Acquisition Device )
- حوزه نحو ، کانون این نظریه س ( نظریه دستوری زایشی ) و زایاترین بخش زبان س .
- در دستور زایشی بین دانش ناخود اگاه زبانی یعنی توانش و تبلور بالفعل یعنی کنش تفاوت هست . این نظریه جز رویکرد صورت گرا ( Formalistic) حساب میشه . منظور از صورت گرا ارائه توصیف های ریاضی گونه و دقیق برای ساخت های زبانی است . مثل s---> NP , VP